Organisasjon

Geno medlem

Redigert av
Ingunn Nævdal

Eliteokser fra mars 2024

Eliteokseutvalget består denne gangen av totalt 20 okser. Elleve av oksene er nye og ni er med fra forrige runde. Utkjøringen startet 4. mars og vil være ute i alle beholderne til påske.

Ingen under 110 for melk

Gjennomsnittlig samlet avlsverdi for gruppen er på hele 41 (per 15.02.24). Den laveste har 32 og den høyeste har 50. Utvalget utmerker seg spesielt på melk og jur. Gjennomsnittet ligger på 129 for melk og 125 for jur. Det er ingen okser som har under 110 i indeks for melk, og oksegruppen er også sterk på innhold av fett og protein i melka.

Fire bør ikke brukes på kviger

Fire av oksene (12343 NR Stokka, 12317 NR Tjonnaas-P, 12341 NR Floaasen og 12335 Austigard-P) kan gi store kalver, og bør derfor ikke brukes på kviger.

13 av 20 er kollete

Hele 13 av de 20 NRF-eliteoksene er kollete. Av disse er en okse (12332 NR Kleven-PP) homozygot kollete (KK). Denne gir derfor kun kollete avkom. To av NRF-eliteoksene er etter embryo (disse har ET i navnet).

Ni har B-varianten av kappakasein

Ni av oksene er bærer av B-varianten av kappakasein, som har gunstig innvirkning på osteutbytte. 18 av oksene har A2/A2-varianten for betakasein. Ingen av oksene er bærere av mutasjonene AH1, BTA12 eller BTA8H. Dette er mutasjoner som påvirker fruktbarhet/dødfødsler.

Mer info

Oksen 12349 NR Hallanger er ny og kommer fra Ivar Lindvik, 5734 Vallavik.

Foto: June Witzøe.

Les mer om eliteoksene på https://www.geno.no/. I nettkatalogen ser du hvilke okser som har produsert REDX og SpermVital. Husk også at du kan logge deg inn på “Min side” på geno.no og få oversikt over hvilke REDX-okser som finnes i beholderen til din inseminør. Da kan du basert på det, lage avlsplan som kun inkluderer okser du har tilgang til.



Opplæring av nye Geno-kontakter

Det blir arrangert Teams-møte med opplæring for nye Geno-kontakter torsdag 11. april kl. 10.00-11.00. De nye Geno-kontaktene får en egen innkalling til det digitale møtet.

Vi ønsker innsikt fra unge i landbruket

Ung bonde, Bjørnhild Vigerust og kua 891 Pavlova, i fjøset på Dovre.

Foto: Turi Nordengen.

Vi i Geno er veldig opptatt av hva du som ung i landbruket mener og tenker. I den forbindelse har vi sendt ut en spørreundersøkelse til våre medlemmer. Dersom du ikke er i målgruppen (35 år og yngre), ønsker vi at du sender den videre til neste generasjon, avløser eller andre unge du kjenner som på en eller annen måte er tilknyttet landbruket.

I tillegg vil vi opprette et lite panel med fem unge i landbruket som vi ønsker å møte og snakke med fra tid til annen. Panelet vil bli kalt inn til å delta på teams-møter om forskjellige tema, og/eller bli invitert til Geno på Hamar.

Hvis du er interessert i å dele dine tanker om fremtiden, og hva Geno bør tenke på for å tilfredsstille dine nåværende eller fremtidige behov, så send gjerne en kort e-post til post@geno.no hvor du svarer litt om hvem du er, hvor gammel du er, hvor du holder til, hvilke raser dere benytter på gården, hvilken produksjonstype dere har og din motivasjon for å bli med i panelet.

Vi ser frem til å høre fra deg!

Innovasjon norge vil hjelpe flere unge, grønne bønder i å lykkes

De neste generasjonene av norske bønder blir svært viktige når landbruket skal omstilles. Innovasjon Norge har en stor verktøykasse tilgjengelig. På geno.no/nyheter kan du lese hva Silje Lesjø i Innovasjon Norge skriver om tilskuddsordninger for unge bønder.